
BloombergNEF’in(BNEF) “Yeni EnerjiGörünümü 2025”raporuna göreönümüzdeki beş yıliçinde küresel ölçekteyenilenebilir enerjiüretiminin yüzde 84oranında artmasıbekleniyor. Bu büyümeninbaşlıca nedeni ise yapayzekâ ve veri merkezlerininhızla artan elektrik talebi.
Güneş, rüzgâr ve diğeryenilenebilir kaynakları2024’te dünya elektriktalebinin yüzde 33’ünükarşılıyordu. Bu oran2050’de yüzde 67’yeulaşacak. Aynı zamandabinek elektrikli araçsatışları da 2024’teki 17.2milyon adetten 2030’da42 milyona ve 2050’deyaklaşık 80 milyonayükselecek. Temiz enerjiyeve elektrifikasyona geçiş,karayolu taşımacılığındapetrol tüketimini yüzde 40azaltacak. Bu dönüşüm,ETS (Emisyon TicaretiSistemi) kapsamındakiemisyonlarda da önemlibir azalma sağlayacak.BNEF, 2050 yılına kadarETS emisyonlarının 2005seviyelerine dönerek yüzde22 oranında düşeceğini vebu eğilimin 2100’e kadar2.6 derecelik küresel ısınmahedefiyle uyumlu olacağınıöngörüyor.
Öte yandan özelsektörde de konuya ilişkinolumlu gelişmeler var.Teknoloji devleri enerjitüketimlerini dengelemekiçin yenilenebilir enerjiyebüyük yatırımlar yapıyor.Microsoft, BrookfieldAsset Management ile10.5 GW’lık yenilenebilirenerji kapasitesi anlaşmasıimzaladı. Bu, yaklaşık1.8 milyon hanenin yıllıkenerji gereksiniminikarşılayabilecekbüyüklükte. Google,Amazon ve Meta gibişirketler de bu eğilimitakip ediyor. Ülkelerde veri merkezlerineyönelik çevreci politikalargeliştirmeye devamediyor. Japonya, yeniveri merkezlerininyalnızca sıfır emisyonluenerji kaynaklarıylaçalışmasını zorunlukılarken; Singapur, karbonayak izini azaltmayanveri merkezlerine lisansvermeyeceğini duyurdu.
Yenilenebilir enerjiyatırımlarındaki bu artış,yalnızca iklim değişikliğiylemücadeleyi hızlandırmaklakalmıyor aynı zamandadaha temiz ve dirençli birgeleceğin temellerini atıyor.