
Onarıcı tarım, toprak sağlığınımerkezine alan gıda ve tarımsistemlerini koruma ve onarımyaklaşımıdır. FAO’ya (BM Gıda VeTarım Kuruluşu) göre su kalitesiniartırmayı, ekosistem biyoçeşitliliğinigüçlendirmeyi ve karbonu topraktahapsederek iklim değişikliğininetkilerini azaltmayı hedefleyenbütüncül tarım uygulamalarınıkapsar.
Tek bir yönteme bağlı kalmadan,sürdürülebilir tarım tekniklerininbirleşiminden oluşur. Çiftlikatıklarının geri dönüşümü, dışkaynaklı kompost kullanımı,permakültür, agroekoloji, tarımsalormancılık ve restorasyon ekolojisigibi yöntemlere dayanır. Büyükölçekli çiftliklerde ise “sıfır işleme”veya “azaltılmış işleme” gibiuygulamalarla yaygınlaşmaktadır.
Dünya Ekonomik Forumu’nagöre sera gazı emisyonlarınınyaklaşık üçte birinden ve tropikalormansızlaşmanın yüzde 80’indensorumlu olan tarım sektörü, aynızamanda iklimle mücadelede güçlübir çözüm ortağıdır. Topraklarınkoruyucuları olan çiftçiler, doğaylauyumlu ve adil bir geleceğe geçiştekritik bir rol üstlenmektedir.
Toprak Bozulmasının EkonomisiGirişimi (ELD) araştırmalarına göredünya genelindeki tarım arazilerininyüzde 52’si bozulmuş durumda ve buda yılda yaklaşık 400 milyar dolarlıkverim kaybına neden oluyor. Eğer bueğilim sürerse, önümüzdeki 25 yıldaküresel gıda fiyatlarının yüzde 30oranında artabileceği öngörülüyor.
Onarıcı tarım, toprağın su tutmakapasitesini ve ürün verimini artırarakhem gıda güvenliğine katkı sağlıyorhem de tarım arazilerini karbonyutağına dönüştürerek iklim krizinekarşı etkili bir çözüm sunuyor.