?>

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: 'Seçerken üç kez düşünün'

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, Ağız gargarası seçerken üç

Sağlık - 4 saat önce

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Dr. Birkan Taha Özkan, kullanımı yaygınlaşan ağız gargaralarına karşı uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Özkan, özellikle pH değeri düşük (asidik) ve alkol içeren ürünlerin dişlerde hassasiyet, çürük artışı, diş yüzeyinde renklenme ve mine incelmesine yol açtığını söyledi. Alkol, klorheksidin ve yoğun antiseptik içeren ağız gargaralarının dil yüzeyindeki tat tomurcuklarını zamanla silikleştirdiğini belirten Prof. Dr. Özkan, "Özellikle asidik içerikli ve alkol bazlı gargaraların uzun süreli kullanımı, diş minesinde erozyon, dilde tat alma duyu kaybı, diş eti hastalıkları ve ağız mukozasında hasar gibi sorunlara yol açabiliyor" dedi.

"TAT ALMA DUYUNUZU YİTİREBİLİRSİNİZ''

Yoğun alkol, klorheksidin ve antiseptik içeren ağız gargaralarının dil üzerindeki tat tomurcuklarına zarar verdiğini belirten Özkan, "Tat alma duyunuzu yitirebilirsiniz. Yoğun alkol, klorheksidin ve antiseptik içeren ağız gargaraları, dil üzerindeki minik tat tomurcuklarının (papillaların) silikleşmesine ve yok olmasına neden oluyor. Bu da zamanla dil yüzeyinde pürüzsüzleşme, tatlı, tuzlu, acı gibi tatları algılayamama ve ağız içinde ve yanakta kronik yanma hissi oluşturuyor. Tat alma duygusunu kaybetmek, yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Dil üzerindeki papillaların hasarı bir noktadan sonra geri dönüşümsüz olabilir. 2024 yılında yapılan bilimsel çalışmalar, düzenli ağız gargarası kullanan bireylerde yüzde 18 oranında tat kaybı ve dil yanması vakalarının görüldüğünü göstermiştir" diye konuştu.

"DİŞ BEYAZLATMAK İSTERKEN ZARAR VERİLİYOR''

Özellikle alkol oranı yüksek (yüzde 20 üzeri) ya da asidik yapıdaki ağız gargaralarının ağız mukozası ve dişeti epitelinde ciddi hasarlara yol açtığını belirten Prof. Dr. Özkan, "Bu durum yanak içlerinde ve diş etlerinde şiddetli yanma, kuruluk, soyulma, ilerleyen süreçte açık yaralara (ülserlere) yol açar. Her gargara kullanımında aslında ağzınızın koruyucu tabakasını yakıyor olabilirsiniz. Yanak mukozasındaki bu mikro hasarlar zamanla daha büyük sistemik enfeksiyonlara da kapı aralar. pH değeri düşük gargaralar, diş minesinde asit erozyonuna yol açıyor. Sonuç olarak, diş hassasiyeti, diş çürük oluşumunda artış, diş minesinin incelmesi, diş renginde koyulaşma veya diş yüzeyinde sararma. Dişlerinizi beyazlatmak isterken, yanlış gargara kullanımıyla dişleri aşındırıyor ve diş çürüklerine davetiye çıkarıyorsunuz. 2024 yılında yapılan bilimsel çalışmaya göre, düzenli gargara kullanan bireylerde yüzde 32 oranında diş erozyonu tespit edilmiştir" ifadelerini kullandı.

"ÇENE KEMİĞİ BİLE ZARAR GÖREBİLİR''

Çene kemiğinin de ciddi zarar görebileceğini dile getiren Prof. Dr. Özkan, "Özellikle klorheksidin bazlı gargaralar, dişlerin üzerinde koyu kahverengi, siyahımsı lekeler oluşturur. Bu renklenmeler diş taşı gibi kalıcı hale gelebilir hatta diş yüzeyindeki lekeler profesyonel temizlikle dahi tam olarak giderilemeyebilir. Metal sülfür ve maillard reaksiyonu sonucu diş ve diş dolgusu kenarlarında kalıcı renk değişimi görülür. Yüzde 2’lik klorheksidin kullanımı, yüzde 9,8 oranında mukozal ülserasyon ve beyaz plak oluşumuna yol açabilir. Sağlıklı dişlerinizin görünümünü bozarak estetik kaygıya sebep olabilirsiniz. Bu hasar bazen telafisi çok zor bir noktaya ulaşır. Bu nedenle uzun süreli kullanımdan ziyade belirli kısa süreli kullanımı renklenmenin de önüne geçebilir. Çene kemiğinize bile zarar verebilir, Uzun süreli antiseptik ağız gargarası kullanımı, ağız florasındaki faydalı bakterileri yok ederek, diş eti hastalıklarının hatta periodontitse (ileri diş eti hastalığına) ilerlemesine, diş eti çekilmesine, diş kayıplarına ve çene kemiğinde erimeye zemin hazırlar" şeklinde konuştu.

"KALP DAMAR HASTALIKLARINI TETİKLEYEBİLİR''

Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız gargaralarının masum bir hijyen ürünü gibi görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Sadece ağzınız değil, tüm vücudunuz tehlikede. Klorheksidin gibi güçlü antiseptikler, ağız mikrobiyotasını bozarak ağızdan mideye ve kalbe kadar olan nitrat-nitrit-oksit dengesini etkiler. Bu durum uzun vadede hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ve bağışıklık sistemi zayıflamasına yol açabilir. Masum bir gargara kullanımı, zamanla sistemik kalp damar problemlerine bile neden olabilir. Ağız sağlığı, vücut sağlığının kapısıdır. Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün. pH’ı nötr veya hafif alkali olan ürünleri tercih edin. Alkol içermeyen formülleri seçin. Uzun süreli kullanımda mutlaka diş hekiminize danışın. Ağızda tat kaybı, yanma, dişlerde lekelenme gibi belirtiler görürseniz gargara kullanımını derhal bırakmalısınız. Ağız gargarası masum bir hijyen ürünü değildir'' dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: 'Seçerken üç kez düşünün'

2025-05-04 11:08 - Sağlık

MİT Başkanlığı sonrası ilk kez: İbrahim Kalın'dan 'Sırrı Süreyya Önder' mesajı

2025-05-04 10:39 - Politika

“Kod Adı-Long Beach Operasyonu”… Tutuklu sayısı üçe çıktı

2025-05-04 10:38 - Asayiş

Adana'da 'gümrük kaçağı tütün' ele geçirildi: Tam 3 ton 100 kilogram...

2025-05-04 10:08 - Gündem

Solskjaer'den derbi öncesi son antrenmanda şaşırtan tercih

2025-05-04 09:39 - Gündem

Erdoğan'ın KKTC'yi ziyareti, Rum basınında geniş yankı buldu

2025-05-04 09:38 - Gündem

TEKNOFEST KKTC'de 4 ana kategoride birinciler belli oldu

2025-05-04 09:09 - Gündem

Deprem mi oldu? Son dakika depremler! Deprem mi oldu? 4 Mayıs 2025 nerede, ne zaman deprem oldu?

2025-05-04 09:08 - Gündem

Bakü'de düzenlenen panelde Türk dünyasının KKTC'ye desteği ele alındı

2025-05-04 08:39 - Kıbrıs

Valilik acı haberi duyurdu: Pençe-Kilit bölgesinde bir asker şehit oldu!

2025-05-04 08:38 - Gündem

İlgili Haberler

İngiliz turistin organları 3 kişiye hayat verdi

21:38 - Sağlık

Son dönemin tartışma konusu olan 'Normal Doğum Eylem Planı’'nda neler var?

04:38 - Sağlık

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: 'Üvey evlat muamelesi gördük'

16:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Dinçyürek ve KHYD’den iş birliği mesajı: “Hasta odaklı yaklaşımla yol alıyoruz”

20:08 - Sağlık

KTTB: Koroner arter hastalığını önlemede atılacak en önemli adım sigarayı bırakmak

13:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

KKTC Karadeniz Kültür Derneği’nin 17. Olağan Başkanlık ve Merkez Yönetim Kurulu seçimi yapılıyor

15:09 - Kıbrıs

Savunma sanayiinde ihracat artışı sürüyor: Nisan verileri açıklandı!

15:08 - Gündem

Romanya'da halk yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başında

14:39 - Dünya

Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? 4 bin lira ikramiyeyi kimler alabilecek?

14:38 - Gündem

CHP Genel Başkanı Özel'e saldırı

14:09 - Gündem