?>

Uzmanlardan 'konserve' uyarısı: Kendinizi bile bile zehirlemeyin!

Diyetisyen Cansu Arslan, uygun şartlarda hazırlanmayan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek köpüren veya fışkıran konservelerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Sağlık - 5 ay önce

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi haline gelen kahvaltılık soslar, turşular ve reçellerin yanı sıra konserve ürünleri de sıkça tüketilmeye başlanıyor. Ancak uzmanlar, konserve ürünlerinin sağlıklı bir şekilde hazırlanması ve saklanması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Diyetisyen Cansu Arslan, uygun koşullarda hazırlanmayan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, bu konuda uyarılarda bulundu.

Arslan, konservelerin hazırlık aşamasında temizlenmemiş, zedelenmiş sebze ve meyvelerin kullanılması durumunda besin zehirlenmelerine neden olabileceğini ifade etti. Konservelerin kapaklarında meydana gelen şişkinliğin (bombaj) sağlık için risk oluşturduğuna dikkat çeken Arslan, "Kapaklarında bombaj adı verilen şişkinlik bulunan konserveler sağlığımız için tehlikelidir. Bu tür konserveler açıldığında fışkırma veya köpürme görülüyorsa kesinlikle tüketilmemelidir" dedi.

DOĞRU SAKLAMA ŞART

Diyetisyen Cansu Arslan, konservelerin doğru şekilde saklanmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Konservelerin, pişirme işlemi uygulanarak cam kavanozlarda saklanması gerektiğini belirten Arslan, ürünlerin serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, açıldıktan sonra tüketilmeye başlanan konservelerin kalan kısmının 1-3 gün içinde buzdolabında saklanarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

CLOSTRİDİUM BOTULİNUM RİSKİ

Arslan, konservelerde kapakların şişmesi durumunda clostridium botulinum bakterisinin bulunabileceğini belirterek, bu bakterinin ürettiği toksinlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. "Clostridium botulinum bakterisi, besin zehirlenmelerine yol açabilir. Eğer kusma, görme bozukluğu veya bağırsak fonksiyonlarında değişiklik gibi belirtiler görülürse, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.

Konserve ürünlerinin güvenli bir şekilde tüketilmesi için doğru hazırlık ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

AKSA SüperLig’de 12. haftabaşlıyor

2024-12-06 15:08 - Spor

Cumhurbaşkanlığı bütçesi oy çokluğuyla Meclis’ten geçti

2024-12-10 07:09 - Kıbrıs

Erzurum’da tarihi eser operasyonu: 47 parça ele geçirildi

2024-12-06 15:09 - Gündem

Cumhuriyet Meclisi bütçesi oy çokluğuyla geçti… Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı

2024-12-10 07:38 - Kıbrıs

Vakıflar – Fenerbahçe maçı yarın BRT 2’de

2024-12-06 15:38 - Spor

AFAD duyurdu: Çanakkale'de deprem!

2024-12-10 07:39 - Gündem

Ferdi Zeyrek: Turizmde ilk adımlarımızı atıyoruz

2024-12-06 15:39 - Gündem

ABD'den İsrail'e destek: Geçici bir durum

2024-12-10 08:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar, Kuzey Kıbrıs Tenis Federasyonu heyetini kabul etti

2024-12-06 16:08 - Spor

Hamas serbest bırakılacak esirlerin listesini Mısır’a sundu

2024-12-10 08:38 - Dünya

İlgili Haberler

İngiliz turistin organları 3 kişiye hayat verdi

21:38 - Sağlık

Son dönemin tartışma konusu olan 'Normal Doğum Eylem Planı’'nda neler var?

04:38 - Sağlık

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: 'Üvey evlat muamelesi gördük'

16:08 - Sağlık

Sağlık Bakanı Dinçyürek ve KHYD’den iş birliği mesajı: “Hasta odaklı yaklaşımla yol alıyoruz”

20:08 - Sağlık

KTTB: Koroner arter hastalığını önlemede atılacak en önemli adım sigarayı bırakmak

13:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

Şekerlikle saldırdı: YRP’li başkan yardımcısı tutuklandı

23:09 - Gündem

Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş'tan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

23:08 - Kıbrıs

Babamın Penguenleri filminin konusu ne? Babamın Penguenleri filminin oyuncuları kim?

22:39 - Gündem

Korkuteli'nde silahlı saldırı: 29 yaşındaki şahıs yaralandı

22:38 - Asayiş

Hindistan, hava sahasını Pakistan'a ait uçuşlara kapattı

22:09 - Dünya