?>

Türkiye-Suriye Üniversitesi açılıyor: ‘Bilimsellikten uzak siyasi bir proje’

İktidarın Suriye’de üniversite açma adımını değerlendiren Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, “Ülkemizdeki üniversitelerde anti-demokratik uygulamalar ortadayken Suriye’de seçkin bir üniversite kurulacağı iddiasının hiçbir inandırıcı taraf?

Politika - 10 saat önce

Ülkedeki yükseköğretimi niteliksizleştiren iktidar, ‘Suriye’nin yeniden inşası kapsamında’ yeni bir protokolü hayata geçiriyor.Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Şam'da veya Halep'te bir Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulmasına yönelik Suriye Yükseköğretim Bakanı ile kapsamlı bir işbirliği protokolü imzaladıklarını duyurdu. Söz konusu protokolün Türkiye’de öğrenim gören Suriyeli öğrencilerin, Türkiye'den dönüşleri sonrasında eğitim hayatlarına uyumlarını kolaylaştıracak düzenlemeleri içereceği belirtildi. Protokolle; Türkiye ve Suriyeli üniversiteleri arasında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde ortak diploma programları başlatılacak ve Suriye'nin ihtiyaç duyduğu öğretim üyeleri Türkiye'deki üniversitelerde yetiştirilecek.

‘SİYASİ PROJE’

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez iki ülke arasında imzalanan iş birliği protokolüne ilişkin Cumhuriyet’e konuştu. Söz konusu protokolü, “Bilimsellikten uzak siyasi bir proje” olarak yorumlayan Gülez, “Bilimsel işbirliğine yönelik bir yol haritası olması çerçevesinde imzalandığı söylenen protokolde geçen konuların üç aylık bir sürede tamamlanacağı belirtiliyor. Öncelikle iki ülkenin yükseköğretim programlarının karşılıklı olarak tanınması için böylesine kısa bir süre belirlenmesi gerçeklikten uzak bir hedef. Üstelik bu süreçte hangi kıstaslara göre hazırlık yapılacağı tamamıyla muğlak bırakılmış. Böylesine bir ortaklaşmanın bilimsel ölçütler esas alınmaksızın gerçekleştirilemeyeceği çok açık. Bu yönüyle bilimsellikten uzak ve tutarsızlıklarla dolu bir karar olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla bu protokol akademik bir adım olmaktan ziyade iktidarın Suriye politikasıyla iz düşümlü, tamamen siyasi bir proje olarak önümüze çıkıyor” dedi. Karar alınırken akademik kurumların ve sendikaların görüşlerinin alınmamasının da eksiklik olduğunu söyleyen Gülez, “Eğer karşılıklı olarak öğrenci ve akademik personel geçişleri olacaksa bu yalnızca YÖK’ün alabileceği bir karar değil. Nitekim eğitimde niteliğin ve toplumsal faydanın gözetilmediği çok açık” diye konuştu.

‘BÖLGE HALKLARININ YARARINA DEĞİL’

Ülkemizde genel bütçeden yükseköğretime ayrılan payın oldukça yetersiz olduğunu vurgulayan Gülez, “Her geçen gün gerileyen üniversitelerimizde eğitimin iyileştirilmesi, gerekli altyapının sağlanması için yeterli yatırımlar yapılmıyor. Hazineden ayrılan pay temel ihtiyaçları dahi desteklemiyor. Haliyle öğrencilerin barınma, beslenme, ulaşım, sosyal ihtiyaçları karşılanamıyor ve öğrenciler için büyük eşitsizlikler, geçim sıkıntısı, gelecek kaygısı doğuyor. Üstelik tüm bu sorunlar yüzbinlerce öğrencinin eğitimi terk etmesine yol açıyor. Aynı durum yükseköğretim alanında çalışan eğitim ve bilim emekçileri açısından da böyle. Geçim sıkıntısı, güvencesiz çalışma pratikleri gerek öğretim elemanları gerek idari ve teknik personel için büyük sıkıntılar doğuruyor. Yükseköğretimin alanında nitelik sorunu, altyapı yetersizliği, bütçe eksikliği gibi yakıcı problemler acil çözüm bekliyor. Eğer iktidar gerçekten toplum yararına bir adım atmak istiyorsa önce öğrencilerin taleplerine kulak vermeli, eğitim emekçilerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çaba sarf etmelidir. Ülkemizde üniversitelerin; içlerinin boşaltılması, siyasi müdahaleler, anti-demokratik uygulamalar ortadayken Suriye’de seçkin bir üniversite kurulacağı iddiasının hiçbir inandırıcı tarafı bulunmuyor. Dolayısıyla iktidarın Suriye siyasetinde rol oynayabilmek adına böyle bir projeyle ortaya çıkması ne Türkiye ne de bölge halklarının yararına atılan bir adımdır” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Müzeler Haftası'nda BRTK Yayıncılık Tarihi Müzesi'ne davet

2025-05-18 12:09 - Kıbrıs

Meteoroloji açıkladı: 22 Mayıs 2025 hava durumu raporu... Bugün ve yarın hava nasıl olacak?

2025-05-22 08:39 - Gündem

Serhatköy’de çevre temizliği ve fidan dikimi etkinliği yapıldı

2025-05-18 12:38 - Kıbrıs

İstanbul'da halk otobüsü krizi: Binlerce araç kontak kapattı!

2025-05-22 09:08 - Gündem

ABD Yüksek Mahkemesinden Trump yönetiminin sınır dışı işlemlerine sınırlama

2025-05-18 13:09 - Dünya

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 22 Mayıs 2025 Perşembe döviz fiyatları

2025-05-22 09:39 - Ekonomi

Eurovision'u kazanan Avusturya olurken, İsrail'in katılımı protesto edildi

2025-05-18 13:38 - Dünya

Oğuz Murat Aci’nin eşi şikayetini geri çekti... Babası feryat etti: 'O parada boğulsun!'

2025-05-22 10:09 - Gündem

Rauf Raif Denktaş Meslek Lisesi’nde “Afete Hazır Okul Eğitimi” yapıldı

2025-05-18 14:09 - Kıbrıs

Kuzey Kore’de savaş gemisi fiyaskosu: Kim Jong-un öfkeden çılgına döndü

2025-05-22 10:39 - Dünya

İlgili Haberler

Geçici olarak kapatılan İSPARK otoparkları açıldı

15:09 - Politika

Ülkücü camiadan ‘Vali Tekbıyıkoğlu’na destek büyüyor: ‘MHP tabanından da destekleyenler var’

06:38 - Politika

CHP’de grup yönetimi belirleniyor

06:09 - Politika

Ahmet Özer'in duruşması öncesi Ekrem İmamoğlu'ndan 'Terörsüz Türkiye' göndermesi

23:09 - Politika

Cumhur İttifakı ortağından erken seçim açıklaması: Tarih verdi, 'ihtimali yüksek' dedi

21:39 - Politika

Günün Manşetleri

Mustafa Eröğüt kimdir? Mustafa Eröğüt kaç yaşında, nereli? Mustafa Eröğüt TFF başkan adayı mı?

17:38 - Yaşam

Asansörde mahsur kalan Beren'in ölümüyle ilgili davada beraat ve para cezası kararı

17:09 - Gündem

Patika Doğa Sporları Derneği ilk Genel Kurulunu yaptı…Başkan Erdoğan Işık

17:08 - Spor

Ataoğlu, Liman’da yürütülen 3. etap proje çalışmalarını yerinde inceledi

16:39 - Gündem

Kamu kurumlarının sistemlerine sızarak menfaat sağlayan 58 şüpheliye gözaltı

16:38 - Gündem